När det är sommar och varmt ute så kan det vara kul att organisera familjeutflykter i solskenet med cykelvagn för barn, åka till badpalats och njuta av en vacker strand. Solsken i all ära, men vi har alltid tyckt allra bäst om vinterhalvåret när man får njuta av långa dagar ute på isen. Just därför slår långfärdsskridskor alla andra aktiviteter. Det viktigaste är att man hittar rätt is och sedan gäller det att förbereda sig med rätt mat, utrustning, kläder och vätska.

Man kan förbereda sig inför vintern genom att åka skridskor inomhus och passa på att köpa riktigt bra långfärdsskridskor och vinterkläder till nedsatt pris under sommaren, för då är det ingen annan som tänker på att rusta upp inför långfärden! Håll uppe motionen också med annan träning som löpning, raska promenader och andra roliga sporter för att vara redo när isen fryser på. Hoppa i havet och simma några hundra meter, det är alltid bra för konditionen.

Hur långa distanser åker man ute på isen? Om man är proffs så kan man åka upp till tio mil om dagen, men det är tyngre än man tror och som nybörjare kan man vara helt slut efter några hundra meter. Efter att man har fått snits på sin teknik och när konditionen är i god form så kan man sikta in sig på tre, fyra mil. Det viktigaste är – som med alla andra sportiga aktiviteter – att man inte pressar på för hårt i början och låter kroppen säga till när den har fått nog.