Att tänka på vid långfärdsskridskor

Att tänka på vid långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är precis som det låter, skridskor som man åker längre sträckor på. Utseendemässigt skiljer sig skridskorna ganska mycket jämförelsevis med vanliga skridskor. Skenorna som man åker på är mycket längre för att ge ett helt annat stöd på foten. Många modeller består av en sko och en skena som kan kopplas isär helt och hållet vid behov och kan användas separat var för sig. De flesta skridsko typer är gjord i lättmetall.

Långfärdsskridskor har utövas under lång tid och var som mest populär runt sekelskiftet på 1900 talet. Typen med lättmetall kom dock inte förens mitten på 1900 talet. Det är en väldigt tacksam aktivitet då det finns många bindningar där man använder sina vanliga skor direkt på skenorna. På så sätt är det lätt att promenera mellan olika sjöar eller bara bära med sig skenorna i en ryggsäck och ge sig ut för och åka precis när och var man vill.

Det går att åka precis överallt där det finns en is. Vid åkning är det lätt att ta långa och lugna skär som gör att man glider lätt och kan komma att förflytta sig långa sträckor utan att det är allt för ansträngande. Ett härligt men väldigt enkelt och lämpligt sätt för att komma ut i den friska luften. Alla kan prova aktiviteten för att se om det är något som kan passa. Ung som gammal kan med fördel ge sig ut och åka tillsammans under kontrollerade former. Anpassa turens längd efter erfarenhet hos åkarna.