Tips för köp av nya skridskor

Tips för köp av nya skridskor

Något av det viktigaste när man ska köpa nya skridskor är att man hittar skridskor som passar både nivå och personlig vikt. Olika skridskor har olika hårdhet, som avgör hur pass det går att böja på benen och röra på fötterna, som är väldigt avgörande gällande både teknik och balans ute på isen. Om man köper för hårda skridskor blir det svårt att hitta en nivå av mobilitet som gör att man får ut det mesta av sin tid på isen. Det blir inte kul alls om man inte kan få till de där svängarna som man vill och känna sig fri och rörlig. Faktum är att man ska ha mjukare skridskor ju lättare man är, eftersom hela kroppstyngden vilar på skridskon och skapar mer eller mindre motstånd.

Vi har alla fått höra att man ska ha lite större skridskor än själva foten, men det är många som köper för stora skridskor. Rekommendationen är att man ska ha högst en centimeter extra för tårna. Ett annat bra tips är att ställa sig upp när man provar olika skridskor för foten blir faktiskt bredare när man står upp. Sedan kan man åka skridskor oavsett om man har afte i munnen eller munblåsor – det går att lindra med gel eller en spray.

Tänk på det som att skridskon ska sitta som en socka, men inte som en tight pjäxa. Om skridskon sitter som en pjäxa blir det för hårt och svårt att hitta en rörlighet när man är ute och åker på isen.