Ett av världens häftigaste yrken

Ett av världens häftigaste yrken

Ett ganska ovanligt yrke som vi tycker är otroligt spännande är isskulptör! De arbetar alltså med att tillverka konstnärliga föremål i is och det kan röra sig om både dekorativa objekt som skulpturer eller funktionella objekt, inklusive hela byggnader. Du kanske känner till Ishotellet i Jukkasjärvi?  

Deras Icehotel Vinter byggs upp varje år och kan stå sig från december till april. Isblocken hämtas upp från Torne Älv i mars, sedan arbetar iskonstnärerna på dem med sina speciella verktyg och visioner. Det ligger så klart en hel del arbete bakom varje rum som är helt unikt och makalöst vackert. De arbetar med verktyg som Mora-knivar, stämjärn och motorsågar för att karva fram sina coola alster. När säsongen kommer mot sitt slut smälts isen tillbaka ner i älven.

Om man jobbar som iskonstnär eller isskulptör får man också arbeta med uppdrag från företag och organisationer som vill ha isskulpturer eller isskulpteringsevenemang där skulpturerna tillverkas framför publiken som får en häftig insikt i processen från isblock till skulptur!

Denna typ av evenemang sker både inomhus och utomhus och om du får chansen att delta i en sådan event kan vi verkligen rekommendera det! Varför inte göra det tillsammans för att skapa samvaro på arbetsplatsen som de har gjort på kontor Vasastan?

Man kan också få lära sig av en iskonstnär och gå en kurs eller ta del av en tävling om man tycker att man är vass nog! Tävlingar för iskonstnärer sker i Norrland, på Grönland och även i Japan. Japan har nämligen en lång tradition av isskulptering.