Säkerhet på isen

När man ger sig ut på isen är det viktigt att alltid ha ett säkerhetstänk med sig. Först och främst är det viktigt att lära sig hur pass tjock is det behöver vara för att man ska kunna vistas ute på den. Isens tjocklek kan enkelt kontrolleras genom att använda sig av en isborr. Kontrollera inte den bara på ett enda ställe, utan gör kontroller ibland för och se att den inte blir allt tunnare.

På isen bör man alltid ha ett par isdubbar som hjälper till att ta en upp ur vattnet om man mot förmodan skulle gå igenom isen. Att ta sig upp utan dubbar är riktigt svårt då kläderna blir tung och är svår att ge fäste. Platsen där man tänker befinna sig ute på isen är bra att lära sig lite mer om redan innan man går ut. Finns det några strömmar som gör att isen därför blir mycket tunnare där? På så sätt är man beredd redan innan och kan vara extra uppmärksam.

Flytoverall är ett plagg som kan vara bra om man är ute på mycket osäkra isar. Dels är den väldigt varm men håller en flytande om man åker genom isen. På så sätt minskar risken för att sjunka och även om man får panik så får man hjälp att hålla sig uppe. Har man med sig barn ut på isen är det bra och berätta vad som kommer och krävas från dom och hur man tänker på isen.